De Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn tegen een fusie tussen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines en US Airways. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal later op dinsdag het samengaan van de ondernemingen door middel van een rechtszaak proberen te verbieden. Dat meldden bronnen tegen persbureau Bloomberg.

Volgens de autoriteiten is de fusie, waarmee de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld zou worden gecreëerd, slecht voor de concurrentie in de sector.

Daarnaast zouden ook Amerikaanse mededingingswetten worden overtreden. De Europese Unie gaf vorige week juist wel toestemming  voor de fusie. 

Doorstart

American Airlines verkeert momenteel in een faillissementsprocedure. De onderneming hoopt door middel van de fusie een doorstart te maken.

Analisten hadden het negatieve besluit van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten niet verwacht. In de afgelopen jaren is er juist meerdere malen wel toestemming verleend voor verscheidene luchtvaartfusies, dat al tot een consolidatieslag in de Amerikaanse luchtvaartsector heeft geleid.