Na een 3 jaar durend gevecht om de macht bij het Amerikaanse detailhandelsconcern JC Penney, lijkt de bekende activistische investeerder Bill Ackman de handdoek in de ring te gooien.

Hij treedt terug uit het bestuur van het winkelbedrijf, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Ackman, wiens investeringsmaatschappij Pershing Square met een belang van 18 procent grootaandeelhouder is van JC Penney, drong aan op het vertrek van de topbestuurders Myron Ullman en Thomas Engibous. Hij vond echter geen gehoor bij de rest van het bestuur.

Ook het investeringsvehikel van miljardair George Soros, dat een belang van 8 procent heeft, schaarde zich achter Ullman en Engibous.

Ullman

Eerder slaagde Ackman er wel in Ullman uit het zadel te lichten. De vervanger die in 2011 op zijn aandringen werd aangesteld, de vroegere Apple-bestuurder Ron Johnson, werd echter in april ontslagen wegens tegenvallende resultaten.

Daarop werd Ullman teruggehaald als interim-topman. Hij moet een einde zien te maken aan de sterke omzetdaling van de afgelopen jaren.

Het is nog onduidelijk wat Ackman, een notoire herrieschopper op Wall Street, verder van plan is met het belang van Pershing Square in JC Penney. Als hij de aandelen verkoopt, lijdt hij er een stevig verlies op.