De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag opnieuw hoger. Koerswinsten in Azië en een sterker dan verwachte toename van een Duits vertrouwenscijfer boden steun aan de handel.

Beleggers lieten de gedachte toe dat er ook in de eurozone sprake zou kunnen zijn van een beginnend economisch herstel.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 377,64 punten. De MidKap sloot 0,3 procent hoger op 557,40 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs klommen tussen 0,5 en 0,7 procent.

"De beurzen liggen er mooi bij. De stijging zet in rustige stapjes door met lage vakantievolumes. Goede macrocijfers blijven het sentiment steunen", zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Vertrouwen

Uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in augustus flink is toegenomen ten opzichte van juli. De industriële productie in de eurozone nam in juni daarentegen iets minder sterk toe dan verwacht.

In de AEX stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een winst van 3,6 procent. De sterkste daler was ING met een min van 1,2 procent. In de MidKap ging biotechnologiebedrijf Pharming aan kop met een plus van ruim 10 procent. Internetbroker BinckBank sloot de rij met een verlies van 1,7 procent.

Van Lanschot

Op de lokale markt won Van Lanschot 4,5 procent. De bank heeft de nettowinst in de eerste 6 maanden van het jaar flink zien toenemen. De stijging van de winst werd volgens Van Lanschot veroorzaakt door aanzienlijke kostenbesparingen en hogere provisie-inkomsten.

Spyker zakte 7,8 procent. De sportwagenfabrikant heeft in het eerste halfjaar een operationeel verlies geleden van 5,2 miljoen euro en heeft meer geld nodig om het bedrijf overeind te houden.

Eon

In Frankfurt steeg Eon 2,2 procent ondanks dat het Duitse energieconcern de winst in de eerste helft van dit jaar fors heeft zien dalen. Eon handhaafde wel de winstverwachting voor dit jaar. Heidelberg Druckmaschinen ging bijna 12 procent vooruit. De Duitse fabrikant van drukkerijmachines blijft rekenen op winst in het gebroken boekjaar ondanks een nettoverlies in de eerste 3 maanden.

De euro was 1,3239 dollar waard, tegen 1,3310 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,1 procent tot 106,04 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 109,62 dollar.