Van Lanschot ligt op koers met de overgang van een bank voor vermogenden naar een voor een breder publiek. 

Dat meldde het bedrijf dinsdag bij de publicatie van de cijfers over het eerste halfjaar. De overgang werd in mei aangekondigd. 

In het eerste halfjaar van 2013 wist Van Lanschot dankzij bezunigingen en hogere provisiebaten de winst te verdrievoudigen.

In de eerste jaarhelft verdwenen enkele tientallen banen in het kader van een reorganisatie die in totaal 300 arbeidsplaatsen kost.

Op koers

Die operatie is voor twee derde afgerond en ligt daarmee op koers om nog dit jaar te worden voltooid, zei financieel directeur Constant Korthout. In mei werd bovendien een extra ontslagronde aangekondigd waardoor tot en met 2015 nog eens 250 banen verloren gaan.
 
Toch nam het aantal werknemers in de eerste jaarhelft juist licht toe, van 1862 naar 1871. Dat komt volgens Korthout doordat Van Lanschot circa 50 externe IT-specialisten in huis heeft gehaald.

Meer online

Dat heeft alles te maken met de nieuwe strategie, die voorziet in een toename van het aantal diensten dat online wordt aangeboden. De personeelskosten namen toe, maar daar stond een daling van de overige kosten tegenover, aldus de financiële topman.
 
Al met al viel de nettowinst in de eerste jaarhelft met 33,7 miljoen euro ruim drie keer zo hoog uit als een jaar eerder. Onderliggend zette de bank een winst neer van 37,7 miljoen euro, tegen 19,6 miljoen euro in de eerste helft van 2012.

Bemoedigend herstel

Bestuursvoorzitter Karl Guha sprak van een ''bemoedigend herstel van de winst''. Ook de kapitaalbasis verbeterde. De kernkapitaalratio (core tier 1) steeg van 11 procent naar 12,5 procent.
 
De topman herhaalde dat het ergste van de economische crisis achter de rug is. Dat kwam onder meer tot uitdrukking in de toevoeging aan de kredietvoorziening, die vrijwel stabiel was op 41,5 miljoen euro.

Hoewel uitbundig herstel nog ver weg is, zei Guha steeds meer lichtpuntjes te zien. ''Ik weet niet of het komt doordat het zonnig is de laatste weken, maar onze klanten zijn wat optimistischer'', zei hij.

Gemengd beeld

De halfjaarcijfers van Van Lanschot vertonen een "gemengd beeld", schrijft analist Albert Ploegh van ING in een reactie.
 
De stijging van de provisiebaten met 10 procent tot 119,5 miljoen euro, was steviger dan ING had verwacht. Dochter Kempen leverde met 11,8 miljoen euro een verrassende bijdrage.

Het renteresultaat van 109,2 miljoen euro was volgens Ploegh echter onder verwachting, ondanks een lichte verbeteering van de rentemarge.
 
''Al met al staan de inkomsten van de core private bank nog steeds onder druk, maar het bestuur werkt duidelijk aan stablisatie en kwaliteitsverbetering'', stelt Ploegh.

Strategische keuzes

Hoewel de transformatie van de bank tijd zal kosten, is ING positief over de strategische keuzes die Van Lanschot heeft gemaakt.
 
ING houdt zijn koopadvies voor Van Lanschot overeind, evenals het koersdoel van 18 euro. Dinsdag om 9.39 uur stond het aandeel 6,1 procent hoger op 17,15 euro in een overwegend licht positieve markt.