Moody's overweegt de rating van América Móvil (AMX) te verlagen naar aanleiding van het bod van het Mexicaanse telecombedrijf op KPN.

Dat meldde de kredietbeoordelaar maandag.

Moody's neemt alle ratings van AMX onder de loep. Volgens de firma kunnen de gevolgen voor de schuldpositie van het bedrijf bij een overname zwaarder wegen dan de voordelen van de controle over het gehele bedrijf.

Door de transactie zou de verhouding tussen de totale schuld en de aangepaste ebitda duidelijk hoger worden dan 1,5, aldus Moody's. Die grens wordt door het ratingbureau gehanteerd voor de categorie A2, waartoe AMX nu behoort.

Moody's verwacht dat de verhouding oploopt tot meer dan 2,5, wat tot een afwaardering met meer dan 1 stap kan leiden. Daarbij wordt geen rekening gehouden met een eventuele verkoop van E-Plus aan Telefónica.

Niet in gevaar

Volgens financieel directeur Carlos Garcia-Moreno van América Móvil komt de kredietwaardigheid van zijn bedrijf niet in gevaar bij een overname van KPN. Dat zei hij maandag tegen persbureau Bloomberg.

Volgens de bestuurder kan AMX alle aandelen KPN overnemen zonder zijn rating in gevaar te brengen. Hij wilde verder echter niet aangeven op welke manier het bedrijf het bedrag van 7,2 miljard euro in dat geval zou financieren.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf