De beurshandel in New York is maandag evenals in Europa rustig verlopen. De weinige beleggers die geen vakantie vieren zorgden voor een dunne handel, waarbij de belangrijkste graadmeters nauwelijks van hun plaats kwamen.

Technologiegraadmeter Nasdaq stond licht in de plus door koerswinsten van smartphonemakers BlackBerry en Apple.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 15.419,68 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1689,47 punten. De Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3669,95 punten.

Blackberry

BlackBerry was een van de meest opvallende fondsen, met een koerswinst van bijna 11 procent. De maker van de bekende, maar steeds minder verkochte, smartphones gaf maandag aan op zoek te gaan naar een mogelijke koper van het bedrijf of een samenwerkingspartner.

Het bedrijf hoopt zonder inmenging van beleggers meer ruimte te hebben om zijn koers te wijzigen. Berichten over een mogelijke beursexit zetten het aandeel BlackBerry, voorheen bekend als Research in Motion, vrijdag ook al op winst.

Apple

De Nasdaq werd verder gesteund door Apple. Dat bedrijf werd bijna 3 procent meer waard, nadat dit weekeinde in Amerikaanse media werd gemeld dat de nieuwe versie van de wel succesvolle iPhone op 10 september wordt gepresenteerd.

Daarbij zou ook worden gedacht aan een goedkopere versie van het toestel, om de concurrentie met modellen van Samsung vol te kunnen houden.

Steinway

Ook vleugelfabrikant Steinway stond in de belangstelling. Het beroemde bedrijf heeft een nieuw overnamebod ontvangen, dat het vorige maand uitgebrachte bod van investeerder Kohlberg overtreft.

De vooralsnog anonieme bieder biedt 38 dollar per aandeel, waar Kohlberg het in eerste instantie hield op 35 dollar. Beleggers rekenen op meer en zetten het aandeel Steinway 9 procent in de plus op 39,56 dollar.

JPMorgan

JPMorgan Chase stond in de onderste regionen van de Dow Jones met een verlies van 0,8 procent. Volgens Amerikaanse media worden twee oud-medewerkers van de bank waarschijnlijk gearresteerd voor hun rol in het 'London Whale'-schandaal.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 106,21 dollar. De euro was maandagavond 1,3305 dollar waard, tegen 1,3310 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.