Blackberry heeft een speciale commissie aangesteld om de toekomst van het bedrijf te onderzoeken. Het bedrijf verkopen behoort tot de mogelijkheden.

Dat maakt de raad van bestuur maandag bekend. De handel in aandelen is stilgelegd. 

De commissie bekijkt hoe de waarde van het bedrijf kan worden verhoogd en hoe de verkopen van Blackberry 10 kunnen worden gestimuleerd.

Joint ventures, strategische samenwerkingen of de verkoop van het gehele bedrijf behoren tot de mogelijkheden.

Timothy Dattels, voorzitter van de commissie, stelt dat dit het moment is om de strategische alternatieven te onderzoeken. "Het afgelopen jaar heeft de raad zich gericht op het lanceren van Blackberry 10, het bereiken van een sterke financiële positie en het evalueren van de beste benadering van de lange termijn waarde voor consumenten en aandeelhouders", aldus Dattels.

"Vanwege de ontwikkelende industrie en de concurrentie in de markt geloven we dat dit het juiste moment is voor het onderzoeken van alternatieven." Bronnen meldden vorige week dat het bedrijf mogelijk van de beurs wordt gehaald. Vorig jaar werd Samsung nog genoemd als mogelijke overnamepartij. Het Zuid-Koreaanse bedrijf ontkende dat toen.

Blackberry 10

Ondanks het onderzoek blijft Blackberry zich richten op het terugdringen van de kosten en de verkoop van Blackberry 10-toestellen, laat CEO Thorsten Heins weten. Ook het uitrollen van berichtendienst BBM voor meerdere platformen wordt niet stilgezet.

Begin 2012 lanceerde het bedrijf de Blackberry 10, een nieuw besturingssysteem voor de smartphones. De Blackberry Z10 (review) was het eerste toestel dat draait op deze software. Met de verkoop van toestellen gaat het sindsdien nog niet fundamenteel beter. Ook de omzet is sinds 2011 ingestort.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Blackberry. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Blackberry. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen