De aandelenbeurs in Tokio is maandag in de min gesloten. De stemming werd gedrukt door een zwakker dan verwachte groei van de Japanse economie in het tweede kwartaal.

Ook een duurdere Japanse yen zette de beurskoersen onder druk. De Nikkei eindigde 0,7 procent lager op 13.519,43 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de Japanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar minder hard is gegroeid dan verwacht.

De economie groeide tussen april en juni met 0,6 procent op kwartaalbasis en met 2,6 procent op jaarbasis. Economen gingen ervan uit dat het tweede kwartaal een groei zou opleveren van 3,6 procent. In het eerste kwartaal bedroeg de groei op jaarbasis nog 4,1 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste effectenbeurzen wel omhoog. In Hongkong klom de Hang Seng-index 2 procent op mediaberichten dat de Chinese overheid in het geheim toch financiële steun biedt aan belangrijke steden en provincies om de lokale economie te ondersteunen. De All Ordinaries in Sydney steeg 1,1 procent en de Kospi in Seoul won 0,2 procent.