De Europese beurzen zijn de nieuwe week rustig begonnen. 

De vakantieperiode en de volle economische agenda in de rest van de week zorgden voor een beperkte handel, waarbij de graadmeters rond de slotstanden van voor het weekeinde schommelden.

In Amsterdam eindigde de AEX-index opnieuw op het hoogste niveau in bijna 5 jaar.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 375,61 punten. Vrijdag werd met 375,40 punten al de hoogste slotstand sinds eind september 2008 bereikt. De Midkap klom 0,7 procent tot 555,56 punten. De graadmeters in Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 0,3 procent bij.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 7,5 procent. Analisten wezen erop dat er veel shortposities worden afgebouwd in het geplaagde aandeel. Bank en verzekeraar ING klom 1,5 procent na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Informatieleverancier Reed Elsevier stond onderaan met een min van 1,3 procent.

Telecombedrijf KPN, dat vrijdag een bod ontving van 2,40 euro per aandeel van het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, steeg 0,4 procent tot 2,33 euro. Het aandeel won vrijdag nog 16 procent.

Unilever

Unilever zakte 0,1 procent. De levens- en wasmiddelenfabrikant verkoopt de dressingmerken Wish-Bone en Western aan het Amerikaanse Pinnacle Foods. Met de transactie is een bedrag van circa 580 miljoen dollar, ruim 435 miljoen euro, gemoeid.

In de Midkap won verzekeraar Delta Lloyd 2 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank Credit Suisse. Ook uitzendbedrijf USG People deed het goed, met een koerswinst van 2,6 procent.

Euro

In Londen won verzekeraar Prudential 4 procent. Het bedrijf zag de operationele winst in het eerste halfjaar met 22 procent stijgen tot 1,4 miljard pond (circa 1,7 miljard euro) en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten. Prudential deed vooral goede zaken in Azië en verbeterde de winstgevendheid in de Verenigde Staten.

De euro was 1,3310 dollar waard, tegen 1,3340 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 105,90 dollar per vat. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 108,23 dollar.