Carlos Slim is de eerste Mexicaan die zich de rijkste persoon ter wereld mag noemen. Al sinds 2010 staat hij bovenaan de ranglijst van zakenblad Forbes. 

Volgens Forbes bezit de Mexicaan 73 miljard dollar (54,6 miljard euro). 

Carlos Slim Helú is de zoon van een uit Libanon gevluchte christen. Hij groeide op in Mexico in een groot gezin.

De 73-jarige Slim is inmiddels al ruim zestig jaar actief als zakenman. Als jongen van tien verkocht hij al dranken en snacks aan zijn eigen familie. Toen hij twaalf was, kocht hij zijn eerste aandelen. En op zijn 26e had hij al een vermogen van 30 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld.

In de jaren '80 kon hij zijn slag slaan toen de Mexicaanse regering vanwege de crisis veel staatsbedrijven moest verkopen. Hij investeerde veel in voormalige staatsbedrijven. In 1990 kocht hij telecombedrijf Telmex van de overheid.

Monopolie

Critici zeggen dat Slim het bedrijf kon kopen dankzij zijn vriendschap met de toenmalige president Carlos Salinas. Door de aankoop kreeg Slim een monopolie op telefonie in handen. Hij controleert nu ongeveer 90 procent van de Mexicaanse telecommunicatie.

In de jaren '90 breidde Slim zijn positie uit door een reeks bedrijven op te kopen, waaronder América Móvil. Dat bedrijf heeft honderden miljoenen klanten in Latijns-Amerika. Ook bezit hij warenhuizen, hotels, restaurants, voetbalclubs en een oliebedrijf.  

Hij was een tijdje vicepresident van de Mexicaanse aandelenbeurs en heeft een groot deel van het centrum van Mexico-Stad gekocht om het op te knappen.

Sobere levensstijl

Slim rookt sigaren, maar houdt er verder een sobere levensstijl op na. Hij rijdt in een oude Mercedes, maar heeft geen jachten en privéjets, zoals andere leden van de Mexicaanse elite. Hij woont in Mexico Stad in een bescheiden woning. 

Wel verzamelt Slim kunst. Geïnteresseerden kunnen zijn collectie gratis bekijken in een museum. Ook heeft hij twee fondsen opgericht waarmee onderwijsprojecten opgezet worden.

Slim trouwde in 1967 met Soumaya Domit, met wie hij zes kinderen kreeg. Zijn vrouw overleed in 1999.