Hamburgerketen McDonald's ligt overhoop met zijn franchisenemers in de VS.

Dat meldt financieel persbureau Bloomberg dinsdag.

De ondernemers zeggen dat McDonald's steeds meer vraagt voor het runnen van hun restaurants. Het zou gaan om hogere kosten voor de huur, herinrichting, trainingen en software. 

Ongeveer 90 procent van de ruim 14.000 Amerikaanse restaurants is in handen van franchisenemers. Door de gestegen kosten wordt het voor de ondernemers minder aantrekkelijk om bestaande vestigingen te renoveren of nieuwe te openen. 

Het herinrichten van een vestiging kost gemiddeld 600.000 dollar (bijna 451.000 euro). Dat is twee keer zoveel als het renoveren van een Burger King-vestiging, schrijft Bloomberg. Een nieuw restaurant openen kost 1 miljoen dollar (ruim 751.000 euro). 

Minder winstgevend

Volgens een franchisenemer uit California probeert het bedrijf zo veel mogelijk kosten naar franchisenemers over te hevelen. "Het is niet meer zo winstgevend als het was", zegt de ondernemer met twee vestigingen. Ze is jaarlijks 10.400 dollar (ruim 7800 euro) per restaurant meer kwijt dan 5 jaar geleden. 

De franchisenemers houden bijeenkomsten om te bedenken hoe ze de keten kunnen overhalen om de lasten te verlagen. 

Geweldige ervaring

McDonald's liet in een reactie aan het persbureau weten dat het bedrijf samenwerkt met franchisenemers om een "geweldige ervaring" voor bezoekers te verzekeren.

En daarvoor zijn volgens de woordvoerster investeringen in trainingen en technologie nodig. Het bedrijf ging niet specifiek in op de vraag of er meer kosten op franchisenemers worden verhaald. 

Teleur

De keten heeft moeite met groeien na negatieve berichten over het gedaalde consumentenvertrouwen en de gestegen werkloosheid in de VS. De tweedekwartaalresultaten die het bedrijf in juli presenteerde stelden analisten teleur.

Bestuursvoorzitter Don Thompson waarschuwde dat de zwakke markt de resultaten ook in de rest van het jaar zou drukken. 

Inkomsten

De inkomsten uit franchise-locaties stegen in de afgelopen 5 jaar met 8 procent, terwijl de totale inkomsten maar met 4 procent groeiden. Sommige ondernemers moeten 12 procent van hun omzet in huur afdragen. Oorspronkelijk was het tarief 8,5 procent van de omzet.

Een woordvoerder voor McDonald’s Nederland wil niet vertellen of er ook in Nederland kostenstijgingen worden doorgevoerd voor franchisers. De fastfoodketen heeft hier 235 vestigingen, waarvan 213 in handen zijn van franchisenemers.