PostNL heeft vorig jaar niet voldaan aan de wettelijke eis om tenminste 95 procent van de brievenbuspost de volgende werkdag te bezorgen. Dat constateerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag.

In 2012 heeft het postbedrijf slechts 93,6 procent van de post op tijd bezorgd, stelt ACM. De toezichthouder kijkt hierbij naar alle brieven die via een PostNL-brievenbus op de post zijn gedaan.

ACM kan geen consequenties verbinden aan het feit dat PostNL vorig jaar niet aan de wettelijke eis voldeed. Vanaf volgend jaar kan dat wel. Dan kan de toezichthouder in zo’n geval het postbedrijf beboeten voor maximaal 450.000 euro of 10 procent van de relevante omzet.

Volgens PostNL had het bedrijf zijn bezorging vorig jaar niet op orde vanwege het doorvoeren van een reorganisatie van de brievenafdeling. Veel wijklopen van bezorgers werden veranderd en PostNL wilde het aantal voorbereidingslocaties terugbrengen van 260 naar 9 verspreid over het land.

Maatregelen

Inmiddels is het bedrijf teruggekomen op deze rigoureuze maatregelen en is gekozen voor een oplossing waarbij 130 locaties behouden blijven om de post in de tassen van de bezorger te plaatsen. Daarom rekent PostNL erop dit jaar wel te kunnen voldoen aan de bezorgnorm van 95 procent.

Ook in 2011 was de bezorgkwaliteit op orde. PostNL bracht toen zelf naar buiten dat 96,1 procent van de binnen Nederland verstuurde brieven correct en op tijd was bezorgd.

Stakingsacties

Het jaar daarvoor zat het postbedrijf met een score van 92,9 procent echter wel onder de kritische grens. Volgens PostNL kwam dat toen vooral door de vele stakingsacties van postbodes eind 2010.

In de postwet staan ook eisen voor de servicepunten van PostNL wat betreft het aantal, de spreiding en het te voeren assortiment. Daaraan is volgens de ACM vorig jaar wel voldaan door PostNL.

PostNL bezorgt dagelijks ongeveer 11 miljoen brieven. Op jaarbasis worden ongeveer 4 miljard poststukken afgeleverd. Daarmee is het bedrijf goed voor 81 procent van de Nederlandse postmarkt.