De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag zonder grote uitslagen gesloten. 

Meevallende kwartaalcijfers en verhoogde winstverwachtingen van belangrijke bedrijven steunden de handel, die vooral in het teken stond van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) en belangrijke economische cijfers later in de week.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 15.520,59 punten. Ook de brede S&P 500 week met 1685,96 punten nauwelijks af van de slotstand van maandag. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,5 procent in de plus op 3616,47 punten.

Pfizer was een van de stijgers in de Dow Jones. De farmaceut werd 0,4 procent meer waard, nadat het bedrijf een hogere winst over het tweede kwartaal had gerapporteerd dan verwacht. Ook chemieconcern Merck overtrof de verwachtingen. Het bedrijf zag de nettowinst echter nog altijd met bijna 50 procent dalen en werd door beleggers 0,6 procent lager gezet.

Goodyear

Het aandeel Goodyear schoot 9 procent omhoog. De bandenproducent zag zijn kwartaalwinst verdubbelen, onder meer dankzij lagere grondstofkosten en een stabilisering op de Europese markt. Daar namen de verkopen van nieuwe banden deze zomer voor het eerst in jaren weer toe.

Ook Eastman Chemical (plus 6,3 procent) was in trek bij beleggers. Het bedrijf verhoogde dinsdag de winstverwachting voor 2013.

Mosaic

De producent van meststoffen Mosaic verloor ruim 17 procent van zijn beurswaarde. Beleggers vrezen een prijzenslag in de sector nu de Russische kaliumproducent Uralkali zich heeft teruggetrokken uit een exportkartel, dat zo’n 43 procent van de wereldexport controleerde. Door die vrees ging eerder op de dag in Frankfurt de koers van branchegenoot Kali & Salz (K+S) al bijna 25 procent onderuit.

Beleggers kijken vooral uit naar de uitkomsten van de Fed-vergadering, die woensdag worden bekendgemaakt. Dan wordt ook de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal gepubliceerd. Vrijdag volgen belangrijke cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt in juli.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,4 procent tot 103,14 dollar. De euro was dinsdagavond 1,3265 dollar waard, tegen 1,3260 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.