Het Amerikaanse Pfizer, 's werelds grootste farmaciebedrijf, heeft in het tweede kwartaal een winst gerealiseerd van 14,1 miljard dollar (10,6 miljard euro) tegen 3,25 miljard dollar een jaar eerder. 

Dat maakte het concern dinsdag bekend. In de winst zit de opbrengst verwerkt van de afsplitsing van Pfizers onderdeel dat medicijnen maakt voor dieren en die van een octrooischikking.

Exclusief die eenmalige posten kwam de winst per aandeel uit op 0,56 dollar. Daarmee scoorde het bedrijf beter dan analisten hadden verwacht. Die zaten gemiddeld op 0,55 dollar.

Pfizer kreeg dinsdag ook een boete opgelegd van 491 miljoen dollar (370 miljoen euro) vanwege de ongeoorloofde verkoop van een medicijn dat wordt gebruikt bij niertransplantaties. Het bedrijf zou het middel zonder toestemming ook hebben willen verkopen voor gebruik bij andere orgaantransplantaties.

Omzet

Het concern draaide het afgelopen kwartaal een omzet van 13 miljard dollar, waar analisten in doorsnee hadden gerekend op 13,03 miljard dollar.

Pfizer, dat overweegt het concern op te splitsen in een onderdeel voor merkmedicijnen en een onderdeel dat generieke medicijnen fabriceert, bevestigde zijn winstprognose voor het hele jaar van 2,10 dollar tot 2,20 dollar per aandeel.