Het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) werd al in januari door een interne klokkenluider op mogelijke corruptie gewezen. 

Dat meldt de Britse krant The Sunday Telegraph op basis van een e-mail van de anonieme medewerker. 

Het bedrijf zelf beweert pas sinds twee weken van de problemen op de hoogte te zijn. GSK hoorde erover via een melding van de Chinese politie. 

In China loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke omkooppraktijken van hooggeplaatste medewerkers van GSK. Er worden nu 22 personeelsleden vastgehouden.

E-mail

Half januari stuurde de eerder genoemde klokkenluider een e-mail naar het bestuur van GSK, de accountants en de fraude-afdeling. Daarin stonden meldingen die erg overeen komen met de voorvallen die de Chinese politie nu onderzoekt. 

Volgens de klokkenluider kreeg bijna elke verkoopmedewerker maandelijks 10.000 Chinese yuan (1230 euro) op zijn of haar persoonlijke bankrekening gestort. Dat geld mocht naar eigen inzicht gebruikt worden om de eigen verkoopcijfers te verbeteren. De anonieme bron schrijft dat dokters ermee werden omgekocht in ruil voor het voorschrijven van specifieke medicijnen.

Snoepreisjes

Ook werden er in samenwerking met reisbureaus snoepreisjes voor de dokters georganiseerd. Zij kregen tickets, hotelkamers, eten en tripjes naar bezienswaardigheden indirect door de GSK-medewerkers vergoed.

"Het verkoopteam bepaalt wie in de ziekenhuizen de belangrijkste beslissers zijn en nodigt deze dokters uit voor het bijwonen van een internationale conferentie", staat in de mail. 

Andere kwesties

Naar aanleiding van de mail deed GSK een vier maanden durend onderzoek. Maar het bedrijf meldde daarna "geen bewijzen voor corruptie of omkoping te hebben gevonden". Topman Sir Andrew Witty benadrukt dat de beschuldigingen van januari over "compleet andere kwesties" gaan.

"Wij vernemen dat de beschuldigingen van de Chinese autoriteiten in het lopende onderzoek anders zijn en los staan van de specifieke beschuldigingen van de klokkenluider", voegde een woordvoerder van het bedrijf daaraan toe. 

GSK stelde eerder deze week zelf een intern onderzoek naar de nieuwe aantijgingen in.