'Praktiker schrapt tot 4000 banen'

Bij de Duitse bouwmarkt Praktiker verdwijnen mogelijk duizenden banen, omdat ook dochterbedrijf Max Bahr donderdag uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Dat zegt Ulrich Kruse, hoofd van de raad van commissarissen, zaterdag tegen de Duitse krant BildKruse schat dat het om een verlies tot 4000 banen gaat. Hij noemt het een "onthutsend aantal".

Twee weken geleden moest moederbedrijf Praktiker al surseance aanvragen. Volgens de krant worden 300 filialen in Duitsland getroffen en zijn daardoor 10.000 medewerkers niet meer zeker van hun baan.

Kruse zegt dat het voor het personeel van Max Bahr als een verrassing kwam. "De teleurstelling onder de medewerkers is enorm. Ze zijn vooral boos op het management van Praktiker."

Schulden

Praktiker vroeg uitstel van betaling aan, omdat het bedrijf zijn schulden niet meer kon afbetalen. Een dag eerder wilden schuldeisers niet tekenen voor een soepelere terugbetaling.

Aanvankelijk zou het uitstel geen gevolgen hebben voor dochterbedrijf Max Bahr, maar afgelopen donderdag moest ook deze tak surseance aanvragen. De keten kon de levering van goederen niet meer garanderen, nadat een schuldeiser had besloten om geen zaken meer te doen.

Concurrentie

De keten zou last hebben van te veel concurrentie. In Duitsland ligt het totale winkeloppervlak van bouwmarkten 20 procent boven het Europese gemiddelde. Volgens de krant was Praktiker actief aan de onderkant van de markt en was er te weinig aandacht voor service in de winkel.

Ook de lange winter en het koude voorjaar zorgden voor een dip in de verkoopcijfers. Door het tegenvallende weer gingen minder consumenten klussen.

Doorstart

Een meerderheid van de 168 Praktiker-filialen moet sluiten. De curator van Max Bahr is nog op zoek naar investeerders voor een doorstart. 

Kruse hoopt dat zoveel mogelijk Praktiker-filialen alsnog een doorstart kunnen maken als een nieuwe Max Bahr-winkel. 

Bij Praktiker werken in totaal bijna 19.000 werknemers. Voorlopig worden ze drie maanden lang doorbetaald.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie