Samsung heeft een nieuw recordkwartaal achter de rug en zag de omzet met 20 en winst met 50 procent stijgen. 

Op de mobiele markt ziet het er iets minder positief uit en waarschuwt Samsung voor toenemende concurrentie. Dat deed het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers (pdf).

In het tweede kwartaal van 2013 werd 7,77 biljoen won (5,28 miljard euro) winst geboekt. Dat is bijna 50 procent meer dan een jaar geleden. De omzet groeide tegelijkertijd met 20 procent van 47,6 biljoen won (32,35 miljard euro) naar 57,46 biljoen won (39 miljard euro).

De mobiele afdeling, het paradepaardje van Samsung, deed het ondanks de komst van de Galaxy S4 (review) minder goed. De omzet steeg nog wel met 8,8 procent naar omgerekend 23,5 miljard euro, maar de winst daalde in de maanden april, mei en juni met 3,3 procent en kwam uit op 4,27 miljard euro.

Die daling is opmerkelijk omdat Samsung eind april de Galaxy S4 uitbracht en er daar er in twee maanden al 20 miljoen van verkocht.

Kosten en concurrentie

"De smartphone-omzet groeit vanwege de goede verkoop van de S4. De kleine winstdaling wordt veroorzaakt door toegenomen kosten vanwege de lancering van nieuwe producten, onderzoek en ontwikkeling van producten en investeringen in het verkoopkanaal", aldus Samsung.

Naast de S4 lanceerde het bedrijf ook nog de S4 Mini, S4 Zoom en S4 Active. Bovendien werd veel marketingbudget besteed rond de S4.

Afnemende groei

Samsung waarschuwde investeerders ook voor een afnemende groei op de smartphonemarkt. Die trend is ook te zien bij andere bedrijven. De gehele markt groeit iets minder hard. 

"We verwachten dat de groei voor smartphones en tablets doorzet, maar sterk afhankelijk is van het seizoen en we verwachten dat de concurrentie toeneemt vanwege de lancering van nieuwe producten", stelt het Zuid-Koreaanse bedrijf.

De groei zal in het derde kwartaal doorzetten, maar afnemen, denkt Samsung. Of Samsung meer strijd verwacht van belangrijkste concurrent Apple of dat er juist concurrentie gezocht moet worden bij nu nog kleinere spelers als LG, Sony en HTC werd niet bekendgemaakt.

De komende maanden worden onder meer de HTC One Mini, LG G2, iPhone 5s en een goedkopere iPhone verwacht.