Onverwachte winstgroei bij Renault

Renault, de op een na grootste autofabrikant in Frankrijk, heeft onverwachts meer winst geboekt in de eerste helft van dit jaar. 

Renault, de op een na grootste autofabrikant in Frankrijk, heeft onverwachts meer winst geboekt in de eerste helft van dit jaar.

Het concern wist een daling van de autoverkopen in Europa ruimschoots te compenseren met een verlaging van de loonkosten. Dat maakte Renault vrijdag bekend.

De operationele winst voor bijzondere posten groeide met 15 procent tot 583 miljoen euro, ruim boven de verwachtingen van analisten. Inclusief eenmalige lasten van in totaal 832 miljoen euro bedraagt het operationele verlies echter 249 miljoen euro.

Vooral een afschrijving van 512 miljoen euro op activiteiten in Iran drukte zwaar op de resultaten. Dat hing samen met de opgelegde sancties tegen het land.

Winst

Onder de streep hield Renault 39 miljoen over, 95 procent minder dan vorig jaar. De omzet kwam in de eerste jaarhelft uit op 20,4 miljard euro. Dat is 0,9 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Renault sloot in maart een deal met de vakbonden om 17 procent van het personeelsbestand (7500 banen) te schrappen in Frankrijk. In ruil daarvoor moest het concern beloven om geen fabrieken te sluiten de komende drie jaar.

Crisis

De Franse autofabrikanten PSA Peugeot Citroën, Renault en het Italiaanse Fiat zijn de laatste jaren harder geraakt door de Europese crisis dan hun Duitse concurrenten. Dat komt omdat ze sterker afhankelijk zijn van de Zuid-Europese automarkt, waar de afgelopen jaren de zwaarste klappen vielen.

Toch houdt Renault-topman Carlos Ghosn vast aan de verwachting voor heel 2013. Hij gaat ervan uit dat de autodivisie van het concern een operationele winst in de boeken gaat zetten.

''We liggen op koers om onze doelstellingen voor dit jaar te halen'', zegt de bestuursvoorzitter.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie