Activision Blizzard, de holding waar uitgever Activision en ontwikkelaar Blizzard onder vallen, breekt los van zijn voormalige moederbedrijf Vivendi. 

Activision Blizzard heeft het grootste gedeelte van de bij Vivendi uitstaande aandelen teruggekocht, een transactie waarmee 8,17 miljard dollar gemoeid was.

Na de transactie heeft het Franse Vivendi nog 12 procent van de aandelen in handen, terwijl het voorheen een meerderheidsbelang van 61 procent had. Onlangs gingen er al geruchten dat Activision Blizzard de bij Vivendi uitstaande aandelen terug zou kopen.

Vivendi had namelijk sinds kort de mogelijkheid om zonder toestemming van Activision Blizzard dividend te onttrekken aan het bedrijf. Dit had laatstgenoemde tot in de rode cijfers kunnen drijven. 

Bobby Kotick

In totaal koopt Activision Blizzard 429 miljoen uitstaande aandelen terug. Nog eens 172 miljoen worden er teruggekocht door een zelfstandige investeerdersgroep, weliswaar geleid door Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick.

De groep betaalt hier 2,34 miljard dollar voor, de resterende 5,83 miljard dollar komt op rekening van Activision Blizzard. Vandaag volgt er een speciaal gesprek met investeerders om het losbreken van Vivendi toe te lichten. 

Kotick geeft alvast aan dat nadat de transactie is voltooid, het bedrijf "sterker dan ooit naar voren moet komen, als een onafhankelijk bedrijf met een portfolio dat het beste is in zijn soort." Kotick geeft hiernaast aan dat er een reserve van drie miljard dollar overblijft om de financiële stabiliteit van het bedrijf te garanderen.

Call of Duty: Ghosts en World of Warcraft

Activision Blizzard is vooral bekend van series als Call of Duty en World of Warcraft. De nieuwste CoD-game, Call of Duty: Ghosts, werd onlangs officieel bevestigd voor de Wii U. Wat betreft World of Warcraft meldt Activision dat het aantal abonnees verder is teruggelopen tot 7,7 miljoen.

Daarmee is de online game de afgelopen drie maanden 600.000 betalende spelers kwijtgeraakt, een minder harde daling dan het kwartaal daarvoor.

Tot slot kondigde Activision aan dat het de licentie om SpongeBob-games te maken gekocht heeft van het inmiddels failliete THQ.