Alliander profiteert van hoge tarieven

Alliander, het netwerkbedrijf dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, voerde de winst in het eerste half jaar met 57 procent op. 

Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Onder aan de streep hield Alliander 129 miljoen euro over, tegen 82 miljoen een jaar geleden. Dit komt voornamelijk door een stijging van de tarieven.

Ook de omzet van het bedrijf nam toe, van 819 miljoen tot 860 miljoen euro. De investeringen en kosten bleven stabiel.

De tarieven van netwerkbedrijven zijn gereguleerd. Stijgingen of dalingen worden voor lange termijn vastgesteld door de toezichthouder. Tot 2009 was er een periode van prijsdaling.

Nuon 

Nadat Alliander werd losgekoppeld van energieleverancier Nuon en als zelfstandig netwerkbedrijf verder ging, mochten de tarieven een paar jaar lang opgevoerd worden. Vergeleken met een jaar geleden, rekent Alliander nu ongeveer 6 tot 8 procent meer aan de eigenaar van een elektriciteit- of gasaansluiting.

Alliander-topman Peter Molengraaf spreekt van een ''stevige financiële basis'', maar ziet een nieuwe periode van prijsdaling wel met lede ogen tegemoet.

''Op basis van de ontwerpmethodebesluiten van de ACM verwachten we dat de netbeheertarieven per 1 januari aanstaande aanzienlijk zullen dalen. Dit is wellicht gunstig voor onze klanten, maar maakt het wel moeilijker voor onze netbeheerders Liander en Endinet het huidige investeringsniveau te handhaven.''

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie