AEX sluit lager na drukke beursweek

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag na een kalme handelsdag lager gesloten.

Beleggers deden even een stapje terug, na een zeer drukke beursweek die werd gedomineerd door een groot aantal bedrijfsresultaten uit binnen- en buitenland.

De AEX eindigde de handelsdag 0,6 procent lager op 368,31 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 540,56 punten. In Londen en Frankfurt leverden de graadmeters tot 0,7 procent in.

De beurs in Parijs wist het hoofd wel boven water te houden met een plus van 0,3 procent.

Deze week kregen beleggers in Amsterdam onder meer cijfers te verwerken van KPN, Unilever en Randstad. KPN maakte bovendien bekend de Duitse dochter E-Plus te verkopen aan het Spaanse Telefónica. Ook uit het buitenland kwamen toonaangevende bedrijven met resultaten, zoals Dow, BASF, General Motors, Caterpillar, Apple en Boeing.

Air France-KLM

Vrijdag opende Air France-KLM (min 2,5 procent) de boeken over het afgelopen kwartaal. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie neemt aanvullende maatregelen om de kosten te drukken en de aanhoudend slechte economische omstandigheden het hoofd te bieden.

Air France-KLM wist in het tweede kwartaal het verlies wel aanzienlijk te verkleinen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De samenwerking met Air France is voor KLM van levensbelang, zei topman Camiel Eurlings tegenover NU.nl.

USG People won 2,1 procent. Het uitzendbedrijf leed vorig kwartaal een verlies van 22,7 miljoen euro bij een dalende omzet. Het bedrijf sprak echter van een lichte verbetering tegen het einde van het kwartaal en verwacht dat die trend de rest van het jaar doorzet.

Crown van Gelder

Papierproducent Crown van Gelder (CVG) verloor bijna 6 procent. De onderneming heeft nog altijd last van hoge grondstof- en energiekosten en zwakke marktomstandigheden. Het bedrijf verwacht daardoor ook in de tweede helft van het jaar een nettoverlies.

Onder de kleinere fondsen ging verder Nedap 3 procent onderuit. De Nederlandse Apparatenfabriek waarschuwde donderdagavond dat de winst in de eerste helft van het jaar kleiner was dan verwacht. Fietsenfabrikant Accell won 3,5 procent, nadat het bedrijf had aangegeven dat de omzet en de winst in de eerste 6 maanden van dit jaar zijn gegroeid.

LVMH

In Parijs steeg de producent van luxegoederen LVMH 3,6 procent, dankzij sterke kwartaalcijfers. De Franse autobouwer Renault sloot 0,9 procent lager, ondanks positieve berichten over de winst in de eerste helft van dit jaar.

De euro noteerde 1,3259 dollar, tegen 1,3230 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 104,60 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 106,97 dollar.

Tip de redactie