Minder winst voor Nederlandse Gasunie

De Nederlandse Gasunie heeft in de eerste helft van dit jaar 13 procent minder winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De nettowinst bedroeg 214 miljoen euro, ten opzichte van 246 miljoen euro in 2012. Dat maakte het gastransportbedrijf donderdag bekend.

De winstdaling is onder andere het gevolg van een eenmalige bate van 25 miljoen euro die in de eerste helft van 2012 vorig jaar de winst stuwde.

Door de extra koude winter waren de energiekosten voor het gastransport daarnaast hoger. De tarieven voor het gasvervoer zijn gemaximeerd door toezichthouder Autoriteit Consument en Markt, maar als het erg koud is dan gaan de variabele bedrijfskosten, waaronder energie, omhoog.

Omzet

De omzet daalde in het afgelopen halfjaar met bijna 2 procent tot 793 miljoen euro. Voor heel 2013 verwacht de Gasunie een opbrengst van circa 1,5 miljard euro en een winst na belasting in lijn met het resultaat over 2012.

Door het koude voorjaar heeft Gasunie dit jaar 13 procent meer gas door Nederland getransporteerd. In de eerste helft van 2013 is er 632 miljard kWh gas door Nederland getransporteerd in vergelijking met 558 miljard kWh in 2012.

Lees meer over:
Tip de redactie