Zonneschijn blijft uit na cijferregen

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag lager na een handelsdag die bol stond van de kwartaalcijfers. 

De stroom resultaten bevatte de nodige plussen en minnen. Daarnaast maakten beleggers zich ook nog steeds zorgen over een afkoeling van de Chinese economie en was er sprake van winstnemingen na de recente opmars.

De AEX-index daalde 0,4 procent tot 370,36 punten, terwijl de MidKap 0,4 procent steeg tot 541,80 punten. De DAX in Frankfurt verloor 1 procent. Op de graadmeters in Londen en Parijs bleven de verliezen beperkt tot respectievelijk 0,5 procent en 0,2 procent.

Speciaalchemiebedrijf DSM (min 3,7 procent), dat zelf geen resultaten bekendmaakte, was de sterkste daler in de AEX. Het bedrijf had last van een stevig koersverlies van 4,4 procent voor BASF. Het grootste chemieconcern ter wereld rapporteerde een operationele winst exclusief eenmalige posten van 1,8 miljard euro, waar analisten in doorsnee rekenden op bijna 2 miljard euro.

Unilever

Unilever kon niet bekoren met zijn tweedekwartaalcijfers. Het voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf boekte een kleine omzetstijging en een stevige winstgroei, maar de kasstroom viel analisten tegen. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Randstad en Reed Elsevier deden wel goede zaken. De uitzender boekte meer winst op een lagere omzet en werd 3,1 procent meer waard. De uitgever meldde een groei van de onderliggende omzet en winst en steeg 3,5 procent.

Wessanen ging 2,5 procent omlaag na een daling van de omzet en winst in het afgelopen kwartaal. TenCate boekte lagere resultaten in het eerste halfjaar en leverde 1,7 procent in.

Nutreco

Nutreco steeg juist 3,2 procent, ondanks een winstdaling in de eerste 6 maanden. Navigatiedienstverlener TomTom klom 3,9 procent, ondanks lagere resultaten.

In Parijs ging telecombedrijf Orange, het voormalige France Télécom, 3,2 procent omlaag. De winst van het bedrijf daalde in het eerste halfjaar. Het Britse telefoniebedrijf BT Group kwam ook met cijfers en noteerde 2,2 procent in de min.

Euro

De euro noteerde donderdag op 1,3230 dollar, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van ruwe Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 105,56 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 107,82 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie