Koud voorjaar zet winst Nutreco onder druk

Diervoederproducent Nutreco heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar de winst flink zien dalen, onder meer door een lagere vraag naar zalmvoer in Noorwegen.

Dat bleek donderdag bij de presentatie van de resultaten over het eerste halfjaar. De omzet ging iets omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De bedrijfswinst (ebita exclusief eenmalige kosten en baten) kwam uit op 94,1 miljoen euro, ruim 9 procent lager dan in 2012. De winst uit de verkoop van visvoer daalde met ruim 20 procent, onder meer doordat het zeewater in Europa kouder was dan normaal.

Verwacht wordt dat de groei in de laatste helft van het jaar weer herstelt en dat er over heel 2013 een kleine organische volumegroei wordt gerealiseerd. De onderneming verwacht over het gehele jaar een ebita die ten minste in lijn is met die over 2012 (261,1 miljoen euro).

Nettowinst

De nettowinst over de eerste 6 maanden bedroeg 53,5 miljoen euro, tegen 82,2 miljoen euro vorig jaar. De omzet bedroeg 2,4 miljard euro, bijna 2 procent hoger dan in het vergelijkbare tijdvak in 2012. De resultaten liggen een fractie boven de gemiddelde verwachting van analisten.

Topman Knut Nesse liet weten tevreden te zijn met de winstmargeverbetering die Nutreco heeft bewerkstelligd in het Mengvoer (Premix & Feed) segment. Deze marge ligt nu op 7,4 procent, hoger dan de eigen verwachting van het bedrijf.

Nesse herhaalde de eerdere verklaring van Nutreco dat de onderneming de strategische opties voor de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje onderzoekt. De topman gaf daarover geen nadere informatie.

Verbeterd

De resultaten van Nutreco zijn op alle fronten iets verbeterd, schrijft analist Marco Gulpers van ING. Hij merkt ook op dat de verwachting die het bedrijf uitspreekt ''voorzichtig optimistisch'' is.

Ook SNS Securities spreekt van ''iets beter dan verwachte'' resultaten voor Nutreco, met name wat betreft de kernactiviteiten van de tak Premix & Feed.

Wat betreft de strategische herziening die Nutreco voor de Spaanse activiteiten onderzoekt, verwacht onder meer Rabobank voorlopig geen nieuwe mededelingen. De bank acht de resultaten van het bedrijf ''in lijn met de verwachtingen''.

Lees meer over:
Tip de redactie