Het Nederlandse bedrijf Boskalis heeft zich schuldig gemaakt aan omkoping en samenzwering op het Afrikaanse eiland Mauritius.

Dat bevestigde het beursgenoteerde concern donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad

Boskalis heeft in mei tegenover de rechtbank in Mauritius een volledige schuldbekentenis afgelegd, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Boskalis krijgt donderdag in Mauritius de strafeis te horen.

Tussen 2006 en 2007 betaalde het bedrijf uit Papendrecht smeergeld aan de voorzitter van de havenautoriteit om het contract te krijgen voor baggerwerkzaamheden in Port Louis. De betalingen zelf volgden op de gunning van de opdracht, met een waarde van 11 miljoen euro.

In totaal gaat het om 55.750 euro en 30.000 euro aan steekpenningen, zo blijkt uit de tenlastelegging, die in bezit is van het FD. 

In Mauritius werd al in 2008 een onderzoek gestart naar de zaak, waarna Nederlandse opsporingsdiensten in 2009 een inval deden bij het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht.

Boskalis is inmiddels niet meer actief in Mauritius. Het bedrijf wordt waarschijnlijk niet hard gestraft. Het Openbaar ministerie van het Afrikaanse eiland vervolgt weliswaar, maar eist geen concrete sanctie. Een woordvoerder van Boskalis was niet direct beschikbaar voor een reactie.