ASMI verwacht lagere omzet

ASM International (ASMI) verwacht in het derde kwartaal een ''lage enkelcijferige omzetafname''. Dat maakte de toeleverancier aan de chipindustrie donderdag bekend.

De orderinstroom zakt ten opzichte van het tweede kwartaal met dubbele cijfers, aldus het concern.

ASMI zag in het tweede kwartaal zowel de opbrengsten als de orderinstroom flink stijgen. Het bedrijf behaalde opbrengsten van 128,4 miljoen euro, tegen 105,9 miljoen euro in het eerste kwartaal en 85,5 miljoen euro in het tweede kwartaal een jaar geleden. Er was voor 128,4 miljoen euro sprake van nieuwe orders, tegen 105,9 miljoen euro in het eerste kwartaal.

ASMI rapporteerde een verlies van 23,4 miljoen euro, onder meer te wijten aan een afboeking op de deelneming in ASM Pacific Technologies (ASMPT).

De onderneming deed eerder dit jaar een deel van haar belang van de hand en bezit nog zo'n 40,1 procent van ASMPT, waarvan de resultaten niet meer worden meegenomen in de cijfers. Genormaliseerd behaalde ASMI overigens een winst van 17,4 miljoen euro.

Sterk tweede kwartaal

Topman Chuck del Prado sprak in een toelichting van een ''erg sterk tweede kwartaal''.

ASMPT maakte afzonderlijk bekend dat de omzet in het tweede kwartaal uitkwam op 367,1 miljoen dollar (circa 278 miljoen euro). De winst bedroeg 230,3 miljoen Hongkong dollar (bijna 22,5 miljoen dollar).

Orderinstroom

Analisten van SNS Securities constateren dat de prestaties van ASM International (ASMI) duidelijk beter zijn dan verwacht. SNS wijst er daarbij op dat de vooruitzichten voor het derde kwartaal, waarin zowel de orderinstroom als de omzet zullen terugvallen, aan de zwakke kant lijken.

''Maar dat wordt voor het grootste deel veroorzaakt door het erg sterke tweede kwartaal, waardoor de vergelijkingsbasis moeilijk is'', aldus het effectenhuis.

Rabobank spreekt eveneens van erg sterke prestaties, maar wijst op de tegenvallende verbetering bij ASMPT, waar ASMI een deelneming van zo'n 40 procent in heeft.

Het aandeel ASMI noteerde donderdag omstreeks 9.25 uur circa 1,9 procent hoger op 24,14 euro.

Lees meer over:
Tip de redactie