Apple geeft Nasdaq vleugels

De aandelenbeurzen in New York openden woensdag hoger dankzij verhoogde winstverwachtingen van onder meer Boeing en Ford. Apple zorgde voor een flinke opleving van de Nasdaq.

Het technologieconcern zag de winst in het tweede kwartaal dalen, maar de afname was minder sterk dan analisten voorzagen. Gunstige cijfers over de industrie in de Verenigde Staten en in Europa boden ook steun aan de handel.

Kort na de openingsbel noteerde de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 15.593 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1697 punten. Mede dankzij een koerswinst van 4,4 procent voor Apple won de Nasdaq 0,7 procent tot 3604 punten.

Vliegtuigbouwer Boeing (plus 1,1 procent) profiteerde in het tweede kwartaal van een groter aantal afgeleverde vliegtuigen en van lagere productiekosten van de Dreamliner.

Ruimschoots

Het bedrijf overtrof de gemiddelde analistenverwachting ruimschoots met een winst per aandeel van 1,67 dollar. Voor heel 2013 wordt een winst verwacht van 6,20 tot 6,40 dollar. Dat is een verhoging van 10 dollarcent aan beide kanten van de bandbreedte.

Ford (plus 2,9 procent) boekte in het tweede kwartaal successen in China en in de Verenigde Staten. In China steeg de verkoop van het model Focus met 69 procent en in de VS steeg de Fusion naar de zevende plaats in de top 10 van meest verkochte auto's.

Top 10

Een jaar eerder stond het model nog buiten de top 10. Ford rekent dit jaar op een overtreffing van de winst voor belastingen van 8 miljard dollar in 2012.

Caterpillar (min 1,3 procent) viel uit de toon. 's Werelds grootste machinebouwer verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar omdat de verkoop van mijnbouwapparatuur te lijden heeft onder een zwakkere vraag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie