América Móvil kan aandelen KPN kopen

America Móvil, grootaandeelhouder in KPN, heeft het recht om zijn belang in het Nederlandse telecomconcern te vergroten.

Een overeenkomst tussen de twee waarin werd vastgelegd dat het Mexicaanse bedrijf geen aandelen bij zou kopen, kan worden opgezegd vanwege de verkoop van E-Plus. Het is nog onduidelijk of de Mexicanen daadwerkelijk stukken KPN gaan bijkopen. America Móvil was niet bereikbaar voor commentaar.

America Móvil, dat geleid wordt door miljardair Carlos Slim, bouwde in een paar grote stappen een belang van iets minder dan 30 procent op in KPN. Bij 30 procent of meer bestaat er een wettelijke plicht om een bod uit te brengen op het gehele bedrijf.

Standstill pact

Het zogeheten 'standstill pact' tussen de twee was van kracht zolang er geen bod was op bezittingen van KPN met een waarde boven 200 miljoen euro. Het bedrijf maakte dinsdag bekend E-Plus te verkopen aan het Spaanse Telefónica in een transactie ter waarde van 8,1 miljard euro.

Een woordvoerder van KPN wilde woensdag nog steeds niet ingaan op de vraag of de twee vertegenwoordigers van America Móvil in de raad van commissarissen van KPN hebben ingestemd met de verkoop van E-Plus.

Recht

De zegsman bevestigde wel dat America Móvil het recht heeft om het standstill pact te verbreken, maar kon niet zeggen of daarover contact is geweest met de Mexicanen. Telefónica is een rechtstreekse concurrent van de grootaandeelhouder.

Het Mexicaanse concern liet eerder herhaaldelijk weten niet uit te zijn op een overname van heel KPN. America Móvil stelde in mei nog dat een volledige overname voorlopig niet haalbaar is. Het bedrijf wil zijn huidige kredietbeoordeling behouden en zat destijds al tegen de limiet aan van de daarbij toegestane maximale schuldenlast.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie