Caterpillar verlaagt prognoses

Het Amerikaanse Caterpillar, 's werelds grootste machinebouwer, heeft woensdag zijn verwachtingen voor heel 2013 naar beneden bijgesteld.

Dat doet het bedrijf omdat de verkoop aan de mijnbouwsector lijdt onder een zwakkere vraag. Verder stelde het concern voor het derde kwartaal op rij teleur met zijn winstgevendheid.

De winst van Caterpillar zakte in het tweede kwartaal met 43 procent naar 960 miljoen dollar (725 miljoen euro). De winst per aandeel bedroeg 1,45 dollar, terwijl door analisten in doorsnee was gerekend op 1,68 dollar. De omzet daalde met 16 procent naar 14,6 miljard dollar.

De vraag naar mijnbouwmachines, zoals kiepwagens en bulldozers, zwakte af vanwege de lagere vraag naar grondstoffen. Vorig jaar waren grondstoffenbedrijven goed voor 32 procent van de totale machineverkoop van Caterpillar.

Het concern voorspelt nu voor heel dit jaar een omzet van 56 tot 58 miljard dollar, van een eerder verwachte 57 tot 61 miljard dollar. De winst per aandeel wordt geraamd op circa 6,50 dollar. In april rekende Caterpillar nog op een winst per aandeel van circa 7 dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie