Zonnige stemming op Europese beurzen

De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten.

Beleggers reageerden enthousiast op goede kwartaalresultaten van bedrijven en meevallende cijfers over de Europese en Amerikaanse industrie.

De AEX eindigde met een winst van 0,9 procent op 371,96 punten. Daarmee komt de hoofdgraadmeter van het Damrak in de buurt van het hoogste punt van 2013, dat met 373,31 punten werd bereikt op 28 mei.

De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,8 en 1 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,4 procent bij. In Amsterdam viel de Midkap uit de toon. De index voor middelgrote bedrijven sloot 0,1 procent in de min op 539,41 punten.

Industrie

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de industrie van de eurozone deze maand onverwacht kleine tekenen van groei vertoont.

Economen rekenden weliswaar op een verbetering ten opzichte van juni, maar voorzagen nog altijd een krimp van de activiteit. Later op de dag meldde Markit ook een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse industrie.

AEX

In de AEX stond KPN opnieuw bovenaan, ditmaal met een winst van 5,2 procent. Deze week werd het aandeel in totaal al circa 22 procent meer waard dankzij de voorgenomen verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefónica. Andere sterke stijgers waren TNT Express en Philips met plussen van ruim 3 procent.

Imtech was een van de weinige verliezers in de AEX met een min van ruim 1 procent. De Telegraaf schreef dat de technisch dienstverlener rekening houdt met nieuwe tegenvallers. Vorige week waarschuwde het bedrijf al voor een flink verlies in het tweede kwartaal.

MidKap

In de MidKap stond USG People onderaan met een verlies van 3,6 procent. Analisten van ING lieten zich somber uit over de vooruitzichten voor het uitzendbedrijf.

ICT Automatisering verloor 5,5 procent. Het bedrijf wil samengaan met Brandfort, actief op het gebied van softwareontwikkeling, waardoor een combinatie ontstaat met een omzet van ruim 100 miljoen euro. Daardoor lijkt de overname van het bedrijf door detacheerder DPA van de baan.

Een flink aantal Europese bedrijven kwam met resultaten. Volvo (plus 5 procent), 's werelds op een na grootste vrachtwagenfabrikant, presenteerde een operationele winst die de verwachtingen van analisten overtrof.

Easyjet

Luchtvaartmaatschappij easyJet (plus 3,7 procent) gaf onder meer aan dat de operationele winst dit jaar flink hoger zal zijn dan in 2011/2012.

De euro noteerde 1,3230 dollar in vergelijking met 1,3212 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 106,07 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 107,37 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie