ICT fuseert met Brandfort

ICT Automatisering fuseert met Brandfort. Dat maakte de onderneming woensdag bekend. Door het samengaan van de twee bedrijven ontstaat een combinatie met een gezamenlijke omzet van ruim 100 miljoen euro.

Door het samengaan van de twee bedrijven ontstaat een combinatie met een gezamenlijke omzet van ruim 100 miljoen euro en zo'n 1000 medewerkers.

Brandfort is in de Benelux onder meer actief op het gebied van softwareontwikkeling en heeft onder meer DAF, Philips en ASML als klanten. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet te behalen van 19,8 miljoen euro met een marge van zo'n 9 procent.

''De transactie zal vanaf 2014 synergievoordelen creëren en naar verwachting leiden tot een groei van de winst per aandeel met circa 10 procent'', aldus ICT.

Aandelen

ICT neemt alle aandelen Brandfort over tegen nieuw uit te geven aandelen ICT, waarvan het aantal nog niet duidelijk is. Deze nieuw uit te geven aandelen vertegenwoordigen 27 procent van het uitstaande aandelenkapitaal na het sluiten van de transactie.

De huidige ICT-aandeelhouders zullen een belang houden van 73 procent in het uitstaande aandelenkapitaal van het gecombineerde bedrijf.

Raad van bestuur

Topman Carlo D'Agnolo van ICT en Hans Martens van Brandfort zullen de raad van bestuur vormen, die na verloop van tijd uitbreiding krijgt met een derde persoon. Het gecombineerde bedrijf mikt overigens op een ebitmarge van 10 procent in 2015 en een omzet van 200 tot 250 miljoen euro in 2018.

D'Agnolo noemt tegen AFN de groeiambities van het gecombineerde bedrijf ''behoorlijk''. Ook gaf hij aan dat de rolverdeling in de raad van bestuur nog niet geheel duidelijk is. Hij wilde desgevraagd niet exact op de ''getallen'' achter de emissie ingaan.

Aandeelhouders van ICT moeten nog wel goedkeuring geven voor de deal, ook moet het boekenonderzoek nog worden afgerond. Waarschijnlijk wordt de fusie eind 2013 afgerond. Jan Brand, eigenaar van Brandfort en oprichter van detacheerder Brunel, houdt een indirect belang van 28 procent in het uitstaande aandelenkapitaal.

Fusievoorstel

ICT ontving enige tijd geleden een ongevraagd fusievoorstel van DPA. Het bedrijf kondigt nu aan de gesprekken met de onderneming te zullen beëindigen. Topman Eric Winter van DPA stelde desgevraagd tegen AFN op korte termijn een gesprek te hebben met ICT

''in de hoedanigheid van aandeelhouder''. Dat gesprek werd, kort na de bekendmaking van het samengaan van ICT en Brandfort, door de topman van ICT aangeboden. DPA bezit circa 20 procent van ICT.

Winter ziet nog steeds ''een duidelijke rationale in het samengaan van ICT en DPA''. Hij wacht nu op concrete toelichting van ICT, en neemt daarna een besluit. ''Het is nu te prematuur voor verder commentaar.'' D'Agnolo benadrukte tegen AFN dat hij met Winter wil praten in zijn rol als aandeelhouder.

Opties

De bestuursvoorzitter van ICT meldde dat de ontwikkelingen met Brandfort voortvloeien uit ''de strategische opties'' die de onderneming al een tijd onderzoekt.

''Dit was er een van. We hadden al de contacten met Brandfort voor de gebeurtenissen met DPA'', aldus D'Agnolo. Hij stelde dat de gang van zaken met Brandfort niet in een stroomversnelling is geraakt door de DPA-zaak.

Voorwaarden

Analisten van SNS Securities zien de voorgestelde fusie er op het eerste gezicht uit als "een goede strategische stap", maar er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan voordat de deal kan worden afgerond.

Gezien het belang van 20 procent in ICT dat in handen is van DPA bestaat er onzekerheid rond de transactie, stelt SNS. De fusie tussen ICT en Brandfort is afhankelijk van due dilligence, steun van de aandeelhouders van ICT en het uitblijven van een hoger bod.

SNS verwacht dat er 3,2 miljoen aandelen worden uitgegeven, waarmee Brandfort een waarde wordt toegekend van 12,8 miljoen euro.

ICT noteerde woensdag om 9.55 uur 7,3 procent lager op 3,70 euro. DPA stond 0,07 procent lager op 1,36 euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie