KPN verkoopt E-Plus aan Telefónica

KPN verkoopt zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus aan Telefónica Deutschland. Dat maakt de onderneming dinsdag bekend.

Het bedrijf wordt van de hand gedaan voor vijf miljard euro in contanten en een belang van 17,6 procent in Telefónica Deutschland.

De transactie moet 5 tot 5,5 miljard euro aan synergie opleveren. Gezamenlijk zullen de bedrijven een jaarlijkse omzet van meer dan 8 miljard euro realiseren.

KPN gaat de opbrengst grotendeels gebruiken om zijn financiële flexibiliteit te vergroten. Bovendien wil de onderneming in 2014 weer dividend aan zijn aandeelhouders gaan uitkeren.

Die uitkering werd vorig jaar geschrapt vanwege de tegenvallende resultaten van het telecombedrijf. Eerder dit jaar zag KPN zich in dat verband ook gedwongen 4 miljard euro op te halen met een claimemissie.

Boekverlies

KPN verwacht dat de verkoop in het derde kwartaal zorgt voor een boekverlies van 1,3 miljard euro. De uiteindelijke omvang van de afschrijving hangt af van de waardering van het belang in Telefónica Deutschland.

Maandag deden er al geruchten de ronde over een op handen zijnde verkoop van E-Plus. Het aandeel KPN profiteerde daarvan en noteerde in de late middag ruim 12 procent hoger.

De nieuwe combinatie krijgt 38 procent van de Duitse mobiele telefoniemarkt in handen. Daarmee wordt marktleider Deutsche Telekom van de troon gestoten.

"De kans om belangrijke waarde in Duitsland te bewerkstelligen door de verkoop van E-Plus is helder en aantrekkelijk", aldus KPN-topman Eelco Blok in een toelichting. "KPN zal zich na de verkoop richten op zijn kernmarkten."

De transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en door de aandeelhouders van KPN. De grootste daarvan is América Móvil, het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, dat een belang heeft van circa 27,5 procent. KPN wil in de komende weken een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden.

Lees meer over:
Tip de redactie