Goldman Sachs manipuleert aluminiumprijs

De Amerikaanse bank Goldman Sachs houdt de prijs van aluminium onnodig hoog door het metaal veel langer dan nodig is in eigen opslagplaatsen te bewaren.

Dat meldt The New York Times maandag. Volgens de krant zou de bank het aluminium tussen eigen metaalopslagplaatsen heen en weer vervoeren. Hierdoor zou de bank extra opslagkosten kunnen doorberekenen.

De metaalopslagplaatsen zijn in beheer van Metro International Trade Services (MITS), een onderdeel van de zakenbank. Dit bedrijf slaat metalen op voor onder andere banken en investeerders.

MITS is bij wet verplicht dagelijks 3000 ton aluminium uit de opslagplaatsen te halen. Aan die eis voldoet het bedrijf, maar in plaats van het aluminium naar afnemers te brengen, zetten zij het af in een andere eigen loods.

Door het metaal tussen verschillende vestigingen heen en weer te vervoeren kan MITS hogere opslagmarges rekenen. Die prijzen worden vervolgens doorberekend in aluminium producten als auto’s en blikjes. Frisdrankgigant Coca Cola gaf eerder al aan geen zaken meer te willen doen met MITS.

Lees meer over:
Tip de redactie