Faillissement Detroit treft Europese banken

Het Belgische Dexia, het Zwitserse UBS en het Duitse Hypo Real Estate lijden financiële schade door het bankroet van de Amerikaanse stad Detroit.  

De Belgische bank Dexia wordt mogelijk voor circa 100 miljoen euro geraakt door het faillissement van de stad, aldus zakenkrant De Tijd. 

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal gaf maandag aan dat ook UBS in grote mate betrokken is bij de financiële malaise van Detroit. De Zwitserse bank speelde in 2005 een grote rol bij de oplossing van financiële problemen van de pensioenfondsen voor gemeenteambtenaren, politie en brandweer van de Amerikaanse stad.

UBS verkocht in dat verband voor zo'n 1,4 miljard euro aan obligaties aan Europese banken. De bank stemde eerder al in met een herziening van de contracten met Detroit, waardoor de bank minder geld krijgt dan eerder werd afgesproken.

Die obligaties kwamen onder meer terecht bij Hypo Real Estate, de Duitse hypotheekbank die tijdens de financiële crisis met staatssteun werd gered. De leningen aan Detroit zijn inmiddels ondergebracht bij de overheidsinstantie die het bankroet van Hypo afwikkelt. Die onderzoekt nog wat de gevolgen van het faillissement van de Amerikaanse stad zijn.

Nederlandse banken

Grote Nederlandse banken lijden geen noemenswaardige verliezen, bleek maandag uit een rondgang bij de financiële instellingen.

''Wij verwachten geen materiële impact van Detroit'', aldus een woordvoerder van ING. ABN Amro had een vergelijkbare boodschap.

Ook de Rabobank liet weten ''geen directe exposure en geen kredietverlening'' in Detroit te hebben en dus ook geen noemenswaardige impact te verwachten. SNS liet weten niet direct te zijn blootgesteld aan het bankroet, waardoor er geen gevolgen zijn voor de genationaliseerde bank en verzekeraar.

In totaal zouden Europese banken voor zo'n 1 miljard dollar aan obligaties hebben afgenomen van Detroit. De stad vroeg vorige week uitstel van betaling aan, onder druk van een schuldenlast van 18,5 miljard dollar.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie