KPN hoogvlieger op Damrak

De Europese aandelenbeurzen kwamen maandag nauwelijks in beweging.

In Amsterdam liet KPN een opvallende omslag zien en stond Philips lange tijd in de schijnwerpers na de bekendmaking van sterke tweedekwartaalcijfers.

De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 370,39 punten en de MidKap daalde 0,4 procent tot 541,46 punten. De DAX in Frankfurt sloot onveranderd en de FTSE in Londen leverde 0,1 procent in. De CAC 40 in Parijs ging 0,4 procent vooruit.

KPN

KPN stond lange tijd ruim 3 procent in de min, maar vond de weg naar boven na mediaberichten over de ophanden zijnde verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus.

Nadat het telecombedrijf had bevestigd te onderhandelen over het onderdeel, vloog de koers nog verder omhoog. KPN boekte een koerswinst van 12,9 procent.

Philips

Philips (plus 2,1 procent) wist de winst vorig kwartaal te verdrievoudigen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet ontwikkelde zich beter dan verwacht. Analist Hans Slob van Rabobank sprak van ''uitstekende resultaten''.

Vooral de aanhoudende groei in China en het herstel van de orderontvangst voor Healthcare in de Verenigde Staten spraken hem aan.

Ziggo

Ziggo stond na een nieuwe adviesverlaging onder aan de MidKap met een verlies van 2,9 procent. Maandag lieten analisten van de Zwitserse bank UBS weten negatiever te zijn geworden over het aandeel. Vorige week gingen Barclays en ING hen al voor.

UBS kwam zelf met voorlopige cijfers over het tweede kwartaal, waaruit bleek dat de nettowinst met ruim 60 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De bank liet ook weten een schikking te hebben bereikt in een zaak rond de verkoop van aan Amerikaanse hypotheken gekoppelde producten in de jaren voor de financiële crisis. Het aandeel UBS steeg in Zürich 2,8 procent.

Kwartaalcijfers

Beleggers maken zich op voor een grote hoeveelheid kwartaalresultaten van belangrijke bedrijven, die later in de week naar buiten komen. In Amsterdam staan naast KPN onder meer de AEX-bedrijven Randstad (min 0,9 procent), Reed Elsevier (min 0,6 procent), Unilever (min 0,4 procent) en Air France-KLM (min 5,9 procent) op de rol.

De euro was 1,3199 dollar waard, tegen 1,3140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 107,40 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent tot 108,00 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie