De Belgisch-Franse bank Dexia dreigt geld te verliezen door het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit.

De Belgische financiële krant De Tijd meldt zaterdag dat de bank net voor de crisis schuldpapier van de stad heeft gekocht, waarmee Detroit het pensioenfonds van de stad financierde.

Dexia werd twee jaar geleden genationaliseerd.

Indekken

De bank had alvast een bedrag opzij gezet om zich tegen een eventueel faillissement van Detroit in te kunnen dekken. Maar daarbij is rekening gehouden met het financieel bijspringen van de staat Michigan. Het is niet zeker of dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

Dexia kan mogelijk 100 miljoen euro verliezen, tekent de krant op uit financiële bronnen. Dat is een grote last voor de bank, omdat hij over een kleine kapitaalbuffer beschikt.

600 euro

België en Frankrijk houden de situatie nauwlettend in het oog, die twee landen hebben Dexia met belastinggeld gered. Uit een recente berekening blijkt dat elke Belgische belastingbetaler 600 euro heeft betaald voor de redding.

Volgens de krant zou Dexia bovendien niet de enige bank zijn die schuldpapier uit Detroit in bezit heeft. Europese financiële instellingen zouden voor 1 miljard dollar (761 miljoen euro) in het schuldpapier hebben gestoken.