De aandelenbeurzen in New York eindigden maandag met geringe winsten na een kortstondige opleving zo'n twee uur voor het slot.

Citigroup zorgde met beter dan verwachte resultaten de hele dag voor een positieve ondertoon evenals de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal. Een tegenvaller over de detailhandelssector verdween daardoor naar de achtergrond.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 15.484,26 punten. De S&P 500 index steeg ook 0,1 procent en kwam daarmee op 1682,50. De Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 3607,49 punten.

Ook de groei van de Chinese economie, van 7,5 procent, gaf de handel een steuntje in de rug. Beleggers vreesden vooraf dat de tweede economie sterker zou zijn afgekoeld ten opzichte van 7,7 procent in het eerste kwartaal. ''De cijfers namen bij beleggers de vrees weg dat China het herstel van de wereldeconomie kan schaden'', zei een beleggingsstrateeg.

Goed rapport

Citigroup (plus 1,9 procent) behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 4,2 miljard dollar (3,2 miljard euro), liefst 45 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern wist onder meer zijn slechte bezittingen af te bouwen, waardoor de verliezen op dat terrein beperkter waren dan voorheen.

''Citigroup liet een goed rapport zien. De vraag is of de volgende reeks kwartaalcijfers goed genoeg is om de beurzen verder op te drijven'', aldus een handelaar. ''Daar zal de aandacht van beleggers de komende tijd op gevestigd zijn.''

Boeing was ook in de bovenste regionen te vinden. Het aandeel steeg 3,5 procent nadat een Britse toezichthouder verklaarde dat de brand aan boord van een Dreamliner, vorige week, niet werd veroorzaakt door de accuproblemen. Vrijdag verloor Boeing 4,7 procent in reactie op de brand.

Leap Wireless

De echte hoogvlieger was Leap Wireless. De beurswaarde van de in 1998 opgerichte aanbieder van prepaiddiensten verdubbelde ruimschoots tot 17,07 dollar per aandeel, nadat telecomreus AT&T (min 0,6 procent) had ingestemd met de overname van het bedrijf voor 1,2 miljard dollar.

De euro was 1,3063 dollar waard, tegen 1,3036 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 106,45 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 109,06 dollar per vat.