SBM Offshore heeft de contracten getekend voor de levering van twee drijvende productie- en opslagplatformen (fpso's). Dat maakte de maritiem dienstverlener maandag bekend. 

Daarmee is de grootste order uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijf definitief binnen.

De order heeft een totale waarde van 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro) voor een joint venture, waarin SBM een belang heeft van 56 procent. De andere partijen in de samenwerking zijn Mitsubishi Corporation, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha en Queiroz Galvão Óleo e Gás.

SBM gaat de schepen zelf bouwen op de Brasa-werf in Brazilië waarvan het bedrijf mede-eigenaar is. Naar verwachting wordt het eerste platform eind 2015 opgeleverd en volgt de ander begin 2016.

De platformen zijn bestemd voor het olieveld Lula, 300 kilometer buiten de kust van Rio de Janeiro, dat voor het grootste deel in handen is van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras.

SBM-bestuursvoorzitter Bruno Chabas wees er in een reactie op dat ondertekening van de contracten snel volgde op de intentieverklaring, die eind maart werd bezegeld. Dit onderstreept volgens hem de toewijding van Petrobras en SBM aan het project.