Telegraaf Media Groep (TMG) zal zijn belang in ProSiebenSat1 verkopen en een groot deel van de opbrengsten uitkeren aan aandeelhouders. De rest zal gebruikt worden voor overnames en het terugbetalen van schulden. 

Dat denken analisten van SNS Securities, maandag in een rapport. Als TMG daarnaast besluit om Keesing Media, met een geschatte waarde van 123 miljoen euro, te verkopen, worden de opbrengsten nog groter.

De grootaandeelhouders van het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat1, Permira en KKR, verwachten niet dat zij hun belang aan een ander mediabedrijf kunnen verkopen. Zij zullen hun aandeel daarom waarschijnlijk via de beurs verhandelen, zo schreef het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag op basis van uitspraken van Permiramanager Götz Mäuser.

Die wees erop dat een koper van het belang van 59 procent dat KKR en Permira samen houden, direct een bod moet uitbrengen op alle aandelen ProSiebenSat1. Aangezien de marktwaarde van dat bedrijf momenteel ongeveer 7 miljard euro is, zal geen enkel Duits mediabedrijf daar volgens hem toe in staat zijn.

Op de aandeelhoudersvergadering van 23 juli worden alle preferente aandelen van KKR en Permira omgezet in gewone aandelen die aan de beurs kunnen worden verhandeld. Daarmee verliezen de investeerders hun meerderheid.

''De meerderheid brengt ons niet meer geld op als de beurs biedt', aldus Mäuser. ''We zijn daarom tot de conclusie gekomen dat we de grootste waarde voor onze investeerders creëren als we via de beurs uitstappen.''

SNS Securities

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een belang van 6 procent in ProSiebenSat1. Analisten gaven eerder dit jaar al aan dat TMG zijn belang mogelijk ook dit jaar verkoopt.

SNS Securities heeft een buy-advies op het aandeel TMG, dat omstreeks 9.40 uur 0,04 procent lager stond op 11,49 euro.