De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe handelsweek met winst begonnen.

Beleggers gaan optimistisch richting de kwartaalcijferperiode, die maandagavond na sluiting van de Amerikaanse beurzen wordt geopend door aluminiumconcern Alcoa.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 357,15 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 537,80 punten. De belangrijkse graadmeters op de effectenbeurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen de 1,2 en 2,1 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat voorlopig door met zijn ruime monetaire beleid, zei president Mario Draghi vorige week. Ook maandag werkten zijn woorden nog door op de beursvloeren. Verder hadden beleggers de blik gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën praten over de noodsteun aan Griekenland.

Randstad

De sterkste stijger in de AEX was uitzender Randstad met een winst van 3,5 procent. Technisch dienstverlener Imtech was de sterkste daler met een min van 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro werd 1,2 procent minder waard na een adviesverlaging door Theodoor Gilissen.

Bank en verzekeraar ING kreeg er 2,2 procent bij. Kredietbureau Moody's is positief over het onlangs door de commissie-Wijffels gepresenteerde advies om de bankenbelasting te heroverwegen. Het schrappen van deze heffing zou de kredietwaardigheid van de Nederlandse banken kunnen versterken.

In Londen klom Lloyds Banking Group 3,8 procent. Het aandeel profiteerde van berichten dat het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek de Britse overheid zou hebben benaderd om een deel van het staatsbelang in de bank over te nemen.

Euro

De euro was 1,2862 dollar waard, tegen 1,2832 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 102,99 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, en kostte per vat 107,38 dollar.