Het vertrouwen van beleggers heeft vorige maand een flinke deuk opgelopen.

Dat blijkt uit de beleggersbarometer die ING zaterdag heeft gepubliceerd.

Beleggers werden in juni aanmerkelijk somberder over de economie en de waarde van hun beleggingen.

In mei waren beleggers nog aanzienlijk positiever dan in de voorgaande maand. In juni gingen aandelenkoersen wereldwijd echter omlaag door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsbeleid gaat afbouwen. Ook werden beleggers geconfronteerd met tegenvallende berichten over de Chinese economie.

Bijna 60 procent van de beleggers stelt nu dat de economie verslechtert, tegen 42 procent in mei. Een vijfde van de ondervraagden denkt dat de waarde van zijn beleggingen zal dalen.

In mei voorzag slechts 11 procent een daling. De index waarmee ING het vertrouwen meet, zakte vorige maand van 110 naar 91 punten. Dat is de laagste stand sinds eind vorig jaar.

AEX

Beleggers zijn ook minder optimistisch geworden over de stand van de AEX-index over 3 maanden. Ze verwachten gemiddeld dat de hoofdgraadmeter van het Damrak eind september op 358 punten zal staan.

In mei werd nog een stijging tot 374 punten in 3 maanden tijd voorzien. Verder bleek dat beleggers in het eerste kwartaal te optimistisch waren over de ontwikkeling van de AEX in het volgende kwartaal. Eind maart werd voor eind juni een stand van 356 punten voorspeld. De AEX eindigde het kwartaal echter op 344,59 punten.