De beurzen in New York stonden vrijdag in de plus, geholpen door sterke cijfers over de Amerikaanse banenmarkt. 

Er was wel enige terughoudendheid te bespeuren bij beleggers door de verwachting dat de Federal Reserve zijn steunbeleid spoedig zal gaan afbouwen. Daardoor steeg de Amerikaanse rente flink.

De Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handelsdag 0,7 procent hoger op 15.086 punten. De brede S&P 500 ging 0,6 procent omhoog naar 1625 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond 0,6 procent hoger op 3463 punten. Donderdag was Wall Street gesloten vanwege Onafhankelijkheidsdag.

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juni met 195.000 banen is gegroeid. Economen hadden in doorsnee gerekend op 165.000 nieuwe banen. De werkloosheid bleef vorige maand onveranderd op 7,6 procent van de beroepsbevolking. Hier werd een daling tot 7,5 procent voorspeld.

Ben Bernanke

Uit een nieuwe schatting bleek verder dat er in mei eveneens 195.000 banen bij kwamen. Eerder werd voor die maand een toename met 175.000 banen gemeld. In april kwamen er 50.000 banen meer bij dan gemeld.

Fed-president Ben Bernanke heeft afgelopen maand duidelijk gemaakt dat het steunbeleid kan worden afgebouwd als er sprake is van een overtuigend economisch herstel in de VS. Door de verwachting dat de Fed de inkoop van obligaties gaat terugschroeven, zakte de prijs van Amerikaanse 10-jaarsleningen en steeg de rente naar 2,7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2011.

Cijferseizoen

Maar beleggers hielden het kruit grotendeels droog in afwachting van het cijferseizoen. Maandag nabeurs komt aluminiumconcern Alcoa traditiegetrouw als eerste met resultaten over het tweede kwartaal.

De dollar noteerde in een valuta-index het hoogste niveau in 3 jaar. De euro stond op een stand van 1,2828 dollar, tegen 1,2832 dollar bij het slot van de handel in Europa.

Amerikaanse olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg naar het hoogste punt in 14 maanden door de onrust in Egypte en de verwachting dat de Amerikaanse vraag zal toenemen. Een vat noteerde 1,8 procent hoger op 103,07 dollar. Brent klom 1,9 procent naar 107,50 dollar.

Het aandeel van de producent van elektrische sportauto's Tesla Motors won 2,8 procent. Het bedrijf zei een groot aantal orders te hebben ontvangen vanuit Hongkong.