Vivenda Media Groep (VMG) neemt het Groningse kunststofrecyclingbedrijf Inverko Polymers over.

Dat bevestigde bestuursvoorzitter Ron van Veldhoven vrijdag. "Beide bedrijven zullen hier beter van worden", aldus Van Veldhoven tegen NUzakelijk.nl. Na de overname zal het bedrijf Inverko gaan heten.

VMG gaf eind mei aan te praten met overnamekandidaten om nieuwe activiteiten in de lege beurshuls van het bedrijf onder te brengen. "Zo kunnen wij waarde creëren voor onze aandeelhouders", zegt Van Veldhoven.

Eerder meldde de onderneming, die na de verkoop van bladenbedrijf Factotum eind vorig jaar geen operationele activiteiten meer had, te willen groeien via het nemen van meerderheidsbelangen in andere bedrijven.

Afvalsector

De zoektocht naar waarde voor de aandeelhouders leidde uiteindelijk naar de afvalsector, waar het bedrijf volgens Van Veldhoven nog meer mogelijkheden voor overnames zal onderzoeken.

De overname wordt gefinancierd door een in Nederland gevestigde financiële instelling en door de uitgifte van nieuwe aandelen, tegen een uitgiftekoers van 0,20 euro. "Dat is de nominale waarde", zegt Van Veldhoven. De nominale waarde is de waarde zoals die in de statuten staat vermeld.

De handelswaarde van aandelen schommelde vrijdag echter rond de 12,50 euro.

Aandeelhoudersvergadering

Inverko boekte in 2012 een omzet van ruim 10 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 720.000 euro. Van Veldhoven: "Inverko heeft een gezond resultaat en het toekomstperspectief is goed in een markt in ontwikkeling."

VMG zal een buitengewone aandeelhoudersvergadering beleggen waarop goedkeuring voor de overname wordt gevraagd. Daar zal ook worden voorgesteld de naam van de onderneming te wijzigen in Inverko.

Na succesvolle afronding van de overname zal de oprichter en eigenaar van Inverko, Henk Alssema, toetreden tot het bestuur van de nieuwe onderneming. "Met Alssema halen wij veel kennis over de recyclingmarkt in huis", aldus Van Veldhoven.

Vervolgovernames

Volgens Van Veldhoven is met deze overname het inedpunt niet bereikt. Meerdere overnames staan dan ook op de planning. Of het bedrijf daarbij ook het sinds kort te koop staande afvalbedrijf Attero (voorheen van Essent) in het vizier heeft, wil Ron van Veldhoven niet zeggen. Is Attero dan misschien een maatje te groot? Nee dat niet: "Groot is relatief."