De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentetarieven in de eurozone op 0,5 procent. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

Daarmee blijft de herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor leningen bij de ECB, in ieder geval deze maand op een historisch laag peil.

De rente die banken ontvangen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. Economen hadden al verwacht dat de rente deze maand niet zou worden aangepast.

''De ECB verwacht de belangrijkste rentetarieven een langere tijd op of onder de huidige niveaus te houden'', zei ECB-president Mario Draghi in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit.

Hij gaf niet aan hoe lang die ''langere'' periode zal duren. Draghi benadrukte wel dat het rentebeleid wordt gebaseerd op de ontwikkeling van de inflatie, de economie en kredietverlening.

Inflatie

Zolang de vooruitzichten voor de economie slecht blijven en er geen zicht is op een sterke stijging van de inflatie, blijft de rente laag, zo viel uit de woorden van Draghi op te maken. Hij gaf niet aan of de ECB zijn rentebesluit koppelt aan een specifieke economische indicator.

Eerder gaf de Amerikaanse Federal Reserve bijvoorbeeld aan dat de rente niet wordt verhoogd zolang er geen duidelijke verbetering van de arbeidsmarkt zichtbaar is.

Onzekerheid

Met de meer expliciete uitspraken over het toekomstige renteniveau probeert de ECB onzekerheid in de markt weg te nemen. Volgens Draghi werd de beslissing om aan te geven dat de rente voorlopig laag blijft, gesteund door alle ECB-bestuurders. Het besluit is een breuk met het verleden, waarin de ECB zich nooit wilde vastleggen op de hoogte van het rentetarief in de toekomst.

Het moment dat de ECB besluit het huidige losse monetaire beleid terug te draaien, is volgens Draghi nog ''ver weg''. De Italiaanse centralebankpresident handhaafde zijn voorspelling dat de Europese economie in de loop van dit jaar zal stabiliseren.

De vooruitzichten voor groei blijven echter somber en de kans blijft groot dat de ontwikkelingen uiteindelijk slechter uitvallen dan nu wordt voorspeld.

De ECB verlaagde de herfinancieringsrente in mei tot 0,5 procent, het laagste niveau ooit. De lage rente is bedoeld om de kwakkelende Europese economie via goedkope kredieten te ondersteunen.

Stimuleren

De lage rente werkt bijvoorbeeld door op de rente die Europese huishoudens betalen op hun hypotheek of studieleningen, zoals de afgelopen tijd heeft laten zien. De lagere rente kan een variabele hypotheek goedkoper maken. Tegelijkertijd moeten spaarders rekening houden met een lagere vergoeding op hun tegoeden.

In veel zwakke eurolanden is het voor middelgrote en kleine bedrijven (mkb) nu bijna onmogelijk geworden om krediet te krijgen. Ook in Nederland is de financiering voor het mkb steeds lastiger geworden nu de crisis voortduurt. 

Durf

Mario Draghi heeft opnieuw laten zien dat hij de Europese Centrale Bank (ECB) verder durft te laten gaan dan andere Europese centrale bankiers ooit hebben gedaan. Dat concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING donderdag.

Brzeski refereerde aan de expliciete boodschap van Draghi, die stelde dat de belangrijkste rentetarieven in de eurozone nog een lange tijd laag zullen blijven. Een op voorhand saaie ECB-vergadering werd daardoor volgens hem alsnog ''historisch''. De vooruitblik van Draghi op de toekomstige rentetarieven was voor Brzeski ''sterker dan verwacht''.

De woorden van Draghi geven aan dat de ECB nog altijd heel bezorgd is over de Europese economie, aldus Brzeski. Op korte termijn lijkt een renteverlaging hem het meest waarschijnlijke middel dat wordt ingezet als het herstel van de economie uitblijft. De ING-econoom wees erop dat Draghi er nog altijd op rekent dat de economie in de tweede helft van dit jaar herstelt, maar in een zeer matig tempo.