Industrieel toeleverancier Aalberts Industries hoeft een opgelegde miljoenenboete uit Brussel definitief niet te betalen.

Het Europees Hof van Justitie wees het hoger beroep dat de Europese Commissie tegen een eerdere beslissing had aangetekend af, zo werd donderdag bekend.

Aalberts kreeg in 2006 van de Europese Commissie een boete van ruim 100 miljoen euro opgelegd wegens verboden prijsafspraken die tussen 2003 en 2004 zouden zijn gemaakt. Het Europees gerecht oordeelde in 2011 echter dat Aalberts in deze periode niet aan een kartel heeft deelgenomen.

De Europese Commissie tekende tegen deze beslissing hoger beroep aan en werd daarin ook gesteund door een hoge adviseur van het hof. Maar de rechters blijken nu anders te hebben geoordeeld en wijzen het beroep af.

Kartel

Aalberts heeft de aantijgingen altijd tegengesproken en heeft ook nooit voorzieningen genomen voor de boete. ''Toen het kartel functioneerde, hadden wij niet eens de producten waar het over ging'', zei toenmalig topman Jan Aalberts in 2011.

Financieel bestuurder John Eijgendaal van het concern zei donderdag heel blij te zijn dat er ''na ruim 10 jaar gerechtigheid komt in de hele affaire''. De zaak is nu definitief afgehandeld. Aalberts heeft veel ''management- en advocaatkosten'' gemaakt en die zal het bedrijf proberen te verhalen op de Europese Commissie, aldus Eijgendaal.

Daar kan volgens de bestuurder nog wel enige tijd overheen gaan. Hij zei te hopen dat daarover een afspraak te maken valt met de commissie en dat een nieuwe gang naar de rechter niet nodig zal zijn.