De ING Bank zit in een ''hoogst uitzonderlijke situatie'' als het gaat om het uitkeren van 37 miljoen euro aan bankgaranties aan de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

Een rechter in Nederland zegt dat de bank moet betalen, een rechter in Italië legde eerder een voorlopig verbod op.

''Dat is eens te meer reden om het vonnis nader te bestuderen en daarover in overleg te gaan met NMBS. De ING Bank acht het zorgvuldig daarbij rekening te houden met de uitspraak van de Italiaanse rechter'', zegt een woordvoerder in reactie op de uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht.

Die bepaalde woensdag dat ING dat geld wel moet uitkeren. ING had zich samen met andere banken garant gesteld voor voorschotten die de NMBS had betaald aan het Italiaanse AnsaldoBreda voor de koop en de levering van de omstreden Fyra-treinen.

Neutraal

''Dit is een uitzonderlijke situatie. We willen ons neutraal opstellen tussen AnsaldoBreda en NMBS, maar zitten klem tussen de uitspraak van de rechter in Nederland en het voorlopig betalingsverbod van een rechter in Milaan’’, legt de woordvoerder uit.

Donderdag vindt in Italië weer een zitting plaats, waarbij ook de ING aanwezig is en ''de kans krijgt haar visie op de zaak te geven''. Als de Italiaanse rechter het verbod opheft, dan zal ING het geld in elk geval overmaken. ''Dan staat niets een betaling meer in de weg.’’