De rente op 10-jarige Portugese staatsobligaties liep woensdag op tot boven de 8 procent. Na een korte piek zakte de rente weer terug en schommelde die rond de 7,6 procent.

De Portugese rente heeft sinds eind november vorig jaar niet meer zo hoog gestaan. De stijging volgde op het opstappen van de ministers Paulo Portas (Buitenlandse Zaken) en Vitor Gaspar (Financiën). Beide ministers traden af uit onvrede over de bezuinigingsplannen van premier Pedro Passos Coelho.

Maandag vertrok Gaspar omdat er in zijn ogen vanuit de bevolking steeds minder steun is voor de plannen. Een dag later hield Portas het voor gezien.

Een hogere rente betekent dat Portugal meer geld kwijt is aan het financieren van zijn schulden. Omdat obligatiebeleggers er minder vertrouwen in hebben dat het land zijn schulden kan terugbetalen, vragen ze een hogere rente van de Portugese overheid. 

Kritieke grens

Door economen wordt een rente van 7 procent als een kritieke grens gezien. Als de rente hoger ligt, wordt het voor een land moeilijk om de rentelast nog te dragen. 

Volgens handelaren kan de oplopende rente er toe leiden dat Portugal later dan verwacht kan terugkeren op de financiële markten om kapitaal aan te trekken. ''Op de lange termijn is het risico dat het land extra steun nodig heeft'', stelt een beleggingsstrateeg van Commerzbank.

Bezuinigen

Portugal moet van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds flink bezuinigen in ruil voor het steunpakket ter waarde van 78 miljard euro dat in 2011 aan het land beschikbaar werd gesteld.

Eind juni stelden de geldschieters nog dat Portugal ondanks de economische malaise op schema ligt met zijn hervormingsprogramma en dat het land in aanmerking komt voor het volgende deel van de leningen, ter waarde van 2 miljard euro. Eerder werd al 66 miljard van de toegezegde steun aan Lissabon overgemaakt.

Spanje en Italië

Ook de rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg, met ruim 0,1 procentpunt tot 4,74 procent. Net als de rente voor Italiaanse staatsleningen. Die steeg met 0,9 procentpunt tot 4,53 procent.