PGGM, een bedrijf dat voor meerdere Nederlandse pensioenfondsen belegt in aandelen, heeft de Amerikaanse supermarktketen Walmart op een zwarte lijst gezet.

Ook PMT, PME, het Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij en pensioenuitvoerder MN willen stoppen met beleggen in de Amerikaanse winkelgigant Walmart. Ambtenarenpensioenfonds ABP schrapte het concern begin 2012 al van de lijst aandelen waarin het fonds wenst te beleggen.

Aanleiding voor de stap is dat Walmart volgens PGGM niet tegemoet wil komen aan zorgen over de 'gespannen' arbeidsverhoudingen bij de onderneming. Verder vindt PGGM dat het Walmart-bestuur niet open staat voor gesprekken met de aandeelhouder.

"Aan dit besluit is een lange periode vooraf gegaan waarin PGGM in veel gesprekken met de onderneming haar zorgen uitte over de slechte arbeidsverhoudingen bij het supermarktconcern en het gebrekkige toezicht hierop vanuit het ondernemingsbestuur", aldus het Nederlandse bedrijf.

Vakbonden

PGGM stelt dat Walmart de mogelijkheden voor werknemers om zich te organiseren in vakbonden beperkt. "Dit is in niet alleen in strijd met internationale (ILO) arbeidsrichtlijnen, maar ook met de codes die Walmart heeft opgesteld voor haar eigen toeleveranciers."

Vragen over het omkoopschandaal bij dochterbedrijf Walmex afgelopen jaar zouden bij herhaling onbeantwoord zijn gebleven. "Er werd PGGM als aandeelhouder ook geen enkele mogelijkheid geboden onze zorgen direct te bespreken met de (onafhankelijke) bestuurders van het bedrijf."

De pensioenbeheerder wil ondernemingen naar eigen zeggen via gesprekken stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen aanzetten tot verantwoord gedrag. "Dit bleek bij Walmart uiteindelijk echter een onbegaanbare weg."

Het bedrijf heeft alle aandelen in Walmart die het namens zijn klanten beheerde verkocht. Volgens het FD gaat het om een pakket aandelen ter waarde van 200 miljoen euro.