De Europese aandelenbeurzen sloten de eerste dag van het derde kwartaal positief af.

De handel begon weifelend na tegenvallende Chinese industriecijfers, maar overwegend stevige cijfers over de Amerikaanse economie dreven de graadmeters verder omhoog. In Amsterdam reageerde TomTom positief op het nieuws over een mogelijke opsplitsing van het bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 347,37 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 528,71 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tussen 0,8 en 1,5 procent. Frankfurt bleef achter met een plus van 0,3 procent.

Eurozone

Aan het begin van de dag bleek dat op macro-economisch vlak de industrie in de eurozone in juni in een iets minder hoog tempo is gekrompen dan eerder werd gedacht.

De groei van de Chinese industrie zwakte afgelopen maand echter verder af. Ook bleek dat de werkloosheid in de eurozone in mei is opgelopen tot 12,1 procent.

De cijfers over de Amerikaanse economie die in de middag bekend werden gemaakt waren wel bemoedigend. Zo was er sprake van een sterker dan verwachte stijging van de ISM-inkoopmanagersindex voor de industrie en gingen ook de bouwuitgaven verder omhoog.

Nokia

In Helsinki klom Nokia 3,7 procent. De Finse mobieltjesfabrikant koopt het belang van 50 procent van het Duitse technologieconcern Siemens in het samenwerkingsverband Nokia Siemens Networks (NSN) voor 1,7 miljard euro.

Daarmee komt een einde aan een samenwerking tussen beide bedrijven die 6 jaar heeft geduurd. Siemens won in Frankfurt 2,6 procent. De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz profiteerde in Stockholm van een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch en klom 4 procent.

Grootste stijger in de AEX was verzekeraar Aegon met een winst van 3,3 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,7 procent.

Pharming

In de MidKap ging biotechnologiebedrijf Pharming met 7,4 procent omhoog na aankondiging van een samenwerkingsovereenkomst met het Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (SIPI).

TomTom kreeg er 7 procent bij. De kansen op strategische veranderingen bij het navigatiebedrijf nemen volgens analisten van Rabobank toe.

Topman Harold Goddijn gaf zaterdag in NRC Handelsblad aan dat TomTom de consumententak wellicht van de hand doet. Volgens Rabo zou dat een zinnig besluit zijn.

Euro

De euro was 1,3060 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 97,57 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 102,75 dollar.