Luchtvaartgroep Air France-KLM heeft nog veel werk te verzetten om weer financieel gezond te worden. Dat zei scheidend topman Jean-Cyril Spinetta in een vrijdag gepubliceerd interview met dagblad La Tribune. 

Op 1 juli draagt hij het stokje over aan Alexandre de Juniac, die nu nog Air France leidt.

Het vorig jaar aangekondigde herstructureringsplan Transform 2015 werpt volgens Spinetta zijn vruchten af, maar wordt gehinderd door de aanhoudende economische malaise in Europa. Met name het vliegverkeer op de korte tot middellange afstand levert nog altijd te weinig op om winstgevend te zijn, zei hij.

De oorzaak ligt volgens Spinetta in de financiële crisis die volgde op het bankroet van Lehman Brothers in 2008. De opbrengsten kelderden daardoor in korte tijd met 15 procent.

Inmiddels zijn de opbrengsten uit intercontinentale vluchten weer op niveau, maar op het Europese netwerk is nog nauwelijks een verbetering te zien.

Brandstofprijzen

De brandstofprijzen bleven echter stijgen. Mede daardoor waren de schuld en de kosten in 2011 opgelopen tot onhoudbare niveaus. Inmiddels staat de onderneming er sterker voor dan toen, stelt Spinetta. De kosten lopen in ieder geval niet verder op. Maar nog altijd moet het rendement omhoog om ook in de toekomst noodzakelijke investeringen te kunnen blijven doen.

Ook het personeel van Air France beseft, meer dan bij Spinetta's aantreden als hoogste baas in 1997, dat in de huidige economische situatie veranderingen nodig zijn om concurrerend te blijven. "Dat geeft mij van alle dingen die ik heb bereikt de meeste voldoening'', zei de topman.